RÜZGAR VE GÜNEŞ ENERJİSİNE DAYALI ÜRETİM FAALİYETİNE İLİŞKİN LİSANSLANDIRMA SÜREÇLERİ
- Lekas Energy Consulting
- 19 Kas 2023
- 4 dakikada okunur
Güncelleme tarihi: 21 Kas 2023
Elektrik enerjisinin; üretimi, iletimi, dağıtımı, toptan satışı, perakende satışı, ithalatı, ihracatı ve piyasa işletimi faaliyeti için, belirlenen istisnalar dışında, lisans alınması zorunludur. Bu yazımızda rüzgar ve güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak amacıyla alınacak önlisans ve üretim lisansı için uygulanan prosedüre kısaca yer verilmiştir.
Önlisans Süreci
Önlisans başvurusu yapılabilmesi için, başvuru yapan tüzel kişinin yetkilendirdiği kişinin elektronik ortamda (e-devlet şifresi/elektronik imza/mobil imza ile) Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) başvuru sistemine gerekli evrakları yüklemesi gerekir. Bu evraklar:
1. Başvuru Dilekçesi,
2. Yetki Belgesi,
3. Esas Sözleşme,
4. Üretim tesisine ilişkin:
Bilgi Formu,
Duyarlı Yöreler Beyanı,
İmar Durumu Belgesi,
İmar Durumu Beyanı,
Yasaklı Alanlar Beyanı,
5. Ölçüm Belgesi,
6. Yasaklı Olmama Beyanı,
7. Ortaklık Yapısı Belgeleri,
8. Kontrol Beyanı/Belgeleri,
9. Tüzel kişinin güncel sermaye tutarını gösteren belgeler,
10. Teminat Belgesi,
11. Önlisans Alma Bedeli,
12. Organize Sanayi Bölgeleri, Serbest Bölgeler, Endüstri Bölgeleri v.b. gibi özel kanunla kurulmuş bölgelerde kurulacak üretim tesisleri için yetkili merciden elektrik üretim tesisi kurulmasında sakınca olmadığına ilişkin alınacak belge,
13. Önlisans başvurusuna konu üretim tesisine ilişkin kml veya kmz uzantılı dosya,
14. Saha mülkiyetine ilişkin belge,
şeklinde sıralanabilir.
Önlisans başvurusunda bulunacak özel hukuk hükümlerine tabi tüzel kişilerin;
6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümleri doğrultusunda anonim şirket ya da limited şirket olarak kurulmuş olması,
Anonim şirket olarak kurulmuş olması halinde, sermaye piyasası mevzuatına göre borsada işlem görenler dışındaki paylarının tamamının nama yazılı olması ve şirketin borsada işlem görmek üzere ihraç edilecekler hariç hamiline yazılı pay çıkarmaması,
UETS üzerinden tebligat adresi almaları ve bu adresi tebligata açık tutmaları,
zorunludur.
Önlisans başvurusunda bulunan tüzel kişinin veya tüzel kişilikte;
Doğrudan veya dolaylı pay sahibi olan gerçek veya tüzel kişi veya kişilerin,
Yönetim kurulu başkan ve üyeleri ile limited şirketlerde müdürlerin,
Kanunun 5 inci maddesinin sekizinci fıkrası kapsamında yasaklı olmaması zorunludur.
Rüzgâr ve güneş enerjisine dayalı önlisans başvuruları esnasında; “Önlisans ve Lisans İşlemleri ile İlgili Başvurulara İlişkin Usul ve Esaslar”da yer alan Ölçüm İstasyonu Kurulum Raporu ve Ölçüm Sonuç Raporu MGM veya ilgili akredite kuruluş tarafından elektronik ortamda Kuruma sunulmalıdır:
Rüzgâr enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere önlisans başvurularında, tesisin kurulacağı saha üzerinde, son sekiz yıl içinde elde edilmiş en az bir yıl süreli ölçüm yapılması zorunludur.
Güneş enerjisine dayalı üretim tesisi kurmak üzere önlisans başvurularında, tesisin kurulacağı saha üzerinde, son sekiz yıl içinde elde edilmiş, 6 ayı yerinde olmak üzere, en az bir yıl süreli ölçüm yapılması zorunludur.
YEKA için yapılacak başvurular hariç olmak üzere TEİAŞ, 6446 sayılı Elektrik Piyasası Kanunu’nun (Kanun) 23 üncü maddesi çerçevesinde, her yıl, 1 Ekim tarihine kadar, takip eden beş yıl için ve takip eden on yıl için olmak üzere, bağlantı noktasına göre ve/veya bölgesel bazda, sistemlerine bağlanabilecek bölgesel üretim tesisi kapasitelerine ilişkin raporu Bakanlık ile Kuruma bildirir ve internet sitesinde yayımlar. Söz konusu raporda rüzgar veya güneş enerjisine dayalı üretim tesisleri için tahsis edilen kapasite ayrıca belirlenir. Bu kapsamda EPDK Kararı ile önlisans başvuru tarihleri belirlenir ve başvurular alınmaya başlanır.
Önlisans başvurusunun eksiksiz yapılmış olması halinde başvuru değerlendirmeye alınır ve başvuru bilgileri Kurum internet sayfasında kişisel hak itirazlarının yapılabilmesi için 10 işgünü süreyle yayımlanır. Bu süre içinde herhangi bir itiraz olmaması halinde başvuru, teknik incelemenin yapılması amacıyla Enerji İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilir. Teknik değerlendirmenin uygun bulunması halinde bölgesinde tek başvuru ya da çoklu başvuru durumu olması koşullarına göre değerlendirmeye tabi tutulur. Bölgesinde tek başvuru ise Kurum tarafından, kurulacak üretim tesisinin iletim ve/veya dağıtım sistemine bağlantısı ve sistem kullanımı hakkında TEİAŞ ve/veya ilgili dağıtım lisansı sahibinden görüş istenir. TEİAŞ ve/veya ilgili dağıtım şirketi görüşünü 45 gün içerisinde sonuçlandırır.
Aynı bölgede çoklu başvuru olması halinde başvurular TEİAŞ tarafından yapılan yarışmaya tabi tutulur ve yarışma sonuçları 10 işgünü içinde EPDK’ya bildirilir. Başvuru sahibinin kazanan olması halinde bağlantı görüşü de EPDK’ya bildirilir.
Her iki durumda da bağlantı görüşü Şirket’e iletilir ve kabul edilmesi ya da 10 işgünü içerisinde itiraz edilmemesi halinde Şirkete ana sözleşme değişikliklerinin ve gerekli bilgi/belgelerin sunumu için 90 günlük süre tanınır. Dosyanın tamamlanması ve incelenerek uygun bulunması halinde Kurul Kararı ile en fazla 36 ay süreliğine önlisans verilir ve web sitesinde duyurulur. Önlisans sahibi, Teknik Etkileşim Analizi için 180 gün Çevresel Etki Değerlendirmesi için 90 gün içerisinde ilgili Kurumlara başvuruda bulunulması gerekmektedir.
Lisans Süreci
Lisans başvurusu, EPDK’nın elektronik sistemi üzerinden, Şirket tarafından yetkilendirilmiş kişi tarafından süresi içinde, elektronik imza ya da mobil imza ile imzalanarak yapılır. Sunduğu evraklar 10 işgünü içerisinde EPDK tarafından incelenir. Eksiksiz tamamlanan başvurular değerlendirmeye alınır ve Kurul Kararı ile lisans verilmesinin kararlaştırılması halinde Şirket’e üretim lisansı verilir ve Resmi Gazete’de ilan edilir. Kuruma inşaat dönemi süresince her yılın Ocak ve Temmuz aylarında ilerleme raporları sunulur. İnşaatın tamamlanması neticesinde ise Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı veya Bakanlıkça görevlendirilen kurum/kuruluşlarca kabulü yapılır ve üretim tesisi, kabulün yapıldığı tarihte tamamlanmış olur.
Şirket, EPDK Başvuru Sistemi tarafından otomatik oluşturulan Başvuru Dilekçesine ilave olarak lisans başvurusu süresince aşağıda yer alan bilgi/ belgeleri Kuruma sunar:
1. Yetki Belgesi,
2. Esas Sözleşme,
3. Ortaklık yapısı belgeleri,
4. Kontrol Beyanı/Belgesi,
5. Tüzel kişinin güncel sermaye tutarını gösteren belgeler,
6. Lisans alma bedeli,
7. Termin programı,
8. Teminat belgesi,
9. Önlisans döneminde tamamlanması gereken iş ve işlem belgeleri:
Sahanın mülkiyet ya da kullanım hakkı (durumuna göre tapu, acele el koyma ya da kamulaştırma kararları, irtifak hakkının tesisi, orman kesin izninin alınması)
Kesinleşmiş nazım ve uygulama imar planları,
Proje ya da kat’i proje onayı ya da ön proje onayı,
Bağlantı anlaşması için TEİAŞ veya ilgili EDAŞ’a başvuru,
Askeri Yasak Bölgeler ve Güvenlik Bölgeleri Yönetmeliğine ve askeri atış alanları ile tatbikat bölgelerine ilişkin olumlu görüş,
Rüzgar enerjisine dayalı başvurulara ilişkin Teknik Etkileşim İzni,
Çevresel Etki Değerlendirmesi Yönetmeliği kapsamında gerekli olan karar,
Yapı ruhsatı veya yerine geçecek belge,
TEİAŞ ile imzalanmış RES veya GES Katkı Payı anlaşması,
Yasaklı olmama beyanı.
Yazımızda yer alan bu prosedürler bilgi amaçlı verilmiş olup, başvurunun YEKA kapsamında olması veya depolamalı elektrik üretim tesisi kapsamına girmesi halinde değişiklik göstermektedir. Ayrıca, sunulması gereken evraklar ana hatlarıyla verilmiş olup, sunulan evrakların taşıması gereken özellikler “Önlisans ve Lisans İşlemleri ile İlgili Başvurulara İlişkin Usul ve Esaslar” ve eklerinde belirlenmiştir.
Daha fazla bilgi almak isterseniz, bizimle iletişime geçebilirsiniz...
ความคิดเห็น